CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

mandag 10. mars 2008

Think twice



Kronprinsesse Mary promoterer «blodig» ull

Jeg vet vi hadde som blogg-lekse å kommentere en artikkel vi synes var interesant, og jeg håper jeg ikke får minus for dette, men jeg bil gjerne, rett og slett, skrive en artikkel, eller værtfall informere dere om det temaet som blir tatt opp i denne artikkelen. For dyre-misshandling er noe jeg interesserer meg svært mye for, og jeg blir rett og slett rasende når jeg ser slike ting, så here we go :

Hvis du er som folk flest, har du allerede sagt nei til å bruke ekte pels, på grunn av den åpenlyse mishandlingen av dyrene (besøk denne siden her : for mer info om dyre mishandlingen innenfor pelsindustrien, og hvis du bruker ekte pels, og er glad i dyr, kommer du kansje til å ombestemme deg), men hva med ull? de fleste av oss har vel aldri tenkt på det. dessverre metoder ull-industrien så sadistiske at du kommer til å ha lyst til å ta en ordentlig rydd i skapet ditt for hvilket som helst plagg som har med ekte dyr å gjøre.

Australia er verdens største ull-produsent, meste parten av ullen kommer fra Morino - sauen. Morino-sauen har blitt avlet opp til å ha så mye ull på kroppen som mulig, noe som fører til digre lommer med overflødig hud. Fluer legger egg i disse store lommene, og de flue-larvene som blir klekket kan spise opp sauen levede. Bøndene bruker den billigste og mest grusomme måten å forhindre dette på, ved at de bruker en vanlig hagesaks og tar å klipper vekk store biter av kjøtt (uten noen som helst form for bedøvelse) på hver side av sauen's bakdel, som skaper arrvev så fluene ikke kan legge egg. For å holde lammene stille, blir de kastet på ryggen opp i metall båser hvor beina blir spent fast.

MEN noen av disse sårene blir insifert og sauen dør senere.

Det er humane måter å forhindre at Merino-sauene blir infisert av fluer, sånn som en barbering av sauens ende nå og da, bruk av naturlig flue-middel eller en regelmessige helse sjekk av sauene. Noen Australske bønder nekter heldigvis å bruke mulesing, som det heter på engelsk, men det er forsatt mange som praktiserer denne måten.

Etter at sauene har "gitt" fra seg ullen, blir de sendt med skip over til Midt-Østen, Afrika eller India for slakting. Presset sammen i store skip som er over 6 etasjer høyt, kan turen over til Midt-Østen vare 1-2 uker. Forholdene på disse båtene er forferdelige, sauene står i sin egen avføring og blir fraktet på dekk hvor temperaturen kan nå vel over 40 grader celsius, noe disse sauene ikke tåler. Flere av sauene blir også kastet over bord til haiene, bare for "gøy" av mannskapet. Hvert år dør flere titusner av sauer når de er på vei over. Flere beboere i de landene sauene ankommer sier at de kan lukte saue-skip dager før de når kysten.

Når sauene ankommer deres siste destinasjon i enten Afrika,India eller Midt-Østen, hvor dyre-rettigheter er så godt som ikke-eksiterende, blir de slått og dratt etter bein og ører inn på lastebiler. De ankommer så slakter-huset hvor de får skåret over strupene sine.

Hva kan du gjøre?

Donasjon av penger til kampanjen mot misshandlingen av sauene er selvfølgelig det beste som kan gjøres (link her), men "gratise" ting du kan gjøre er: sende en melding (link her) til den Australske Statsministeren Kevin Rudd.
Mailen er alt fylt ut, du trenger bare ta et par tasteklikk så støtter du saken. Du kan også invitere vennene dine til å gjøre det samme.
En annen ting du kan gjøre er å boycotte all importert ull, for selvom jeg har tatt fokus på Australia her, er det akkurat like ille i land som Kina og Tyrkia.


For mer informasjon (dette er en av kildene jeg har brukt)
besøk http://www.savethesheep.com

For informasjon om måten sauene blir fraktet på, besøk :
www.liveexportshame.com/mulesing/mulesing.htm
(Dette er også kilden til bildet jeg har brukt i denne artikkelen)


Er du interessert i hvordan du kan hjelpe dyr som er misshandlet eller få mer informasjon om misshandlede dyr verden over, besøk den internasjonale organisasjonen:
www.peta.com

Du kan også besøke hjemmesiden til Dyrebeskyttelsen Norge :
www.dyrebeskyttelsen.no

Gjør noe!

1 kommentarer:

LK sa...

Flott med engasjerte innlegg som kan få oss til å tenke! Det er fint å se at dere engasjerer dere i ting som skjer rundt dere og at dere har meninger om ting. Jeg skal gå inn på noen av de sidene du har ført opp og lese mer, for dette er noe vi ikke kan forholde oss passive til!